Új MLM vagy piramisjáték?

Egy kedves olvasóm személyes levelét válaszolom meg ma, az Ő beleegyezésével nyilvánosan.

Új MLM vagy piramisjáték?

Kedves Eszter! Régóta nyomon követem az interneten az MLM-mel kapcsolatos fórumokat, blogokat és az oldalad, írásaid alapján az a benyomásom, hogy Te gyakorló hálózatépítő vagy. Tulajdonképpen mindig tudtam az MLM-ről, körülöttem sokan foglalkoztak ezzel, de nekem soha nem volt hozzá közöm, maximum termékfogyasztóként. Szkeptikus nem vagyok, talán csak sokszor arra gondoltam, hogy ez nekem biztos nem menne. Nemrégiben azonban azzal nyitott be hozzám egy ismerősöm, hogy indulni fog hamarosan egy MLM cég Magyarországon és nagyon érdemes fontolóra venni a csatlakozást. Nem a „semmiből” keresett meg sok-sok év után, ahogy ez lenni szokott: vele rendszeresen találkozok, és mindig is tudtam, hogy ebből él 9 éve. Soha nem akart beszervezni, persze mindig elmondta, hogy éppen mit csinál, mennyit keres. Ő nagyon sok pénzt keresett már ezzel, illusztrálásképpen, – bár nem vagyok nagy autófan, meg annyira nem mozgatnak meg a kocsik, de – egy 15 milliós BMW-t vett tavaly, 50-60 milliós lakása van és havi 1-2 millió közötti a keresete. Bár ennyit nem keresek, de nem panaszkodom: informatikai projekteket vezetek, fix 640 e bruttó a fizetésem és ezen felül kapok bónuszokat. Ezt azért mondtam el, mert nem a reményt vesztett kispénzűek közé tartozom, akik az MLM-ben látják a megváltást. A haverom egyébként ezért sem akart annyira megkörnyékezni, mert a melóm mellett csinálva nem tudnék ennyit keresni MLM-mel. Most azonban más a helyzet, mert azt mondta, érdemes most az elején elindulni. Elmondta a cég profilját, a bináris fa működését, a jutalékrendszert. Én közben már 4 könyvet elolvastam az MLM témáról, bevallom mindegyik tetszett és megállják a helyüket, jók az érvek. Nem vagyok nagyon könnyen és határtalanul lelkesedő típus, nálam ez abban merül ki, hogy ha valami felkelti az érdeklődésemet, megmozgatja a fantáziámat, akkor elkezdek utánamenni a dolognak. Hogy rövidre fogjam: azért írok neked, mert tanácsot szeretnék kérni, hogy hogyan dönthető el egy MLM-ről, hogy valóban van mögötte hozzáadott érték, vagy Ponzi-séma? Ismerem az alexa-t, egyelőre ott nem írnak erről a cégről, mert még a nevét sem tudni, márciusban fog elindulni. Bocs, hogy ilyen hosszúra eresztettem! Előre is köszönöm a válaszod! Üdv: Geri

Kedves Geri,

Köszönöm a kérdést, és köszönöm a véleményembe vetett bizalmad, igyekszem megfelelni neki. Válaszom gondolatébresztő, mely alapján Te hozod meg a végleges döntésed. Dícséretes, hogy döntésed előtt informálódsz, könyveket olvasol, és tanulni akarsz.

Van szerződés?

Az MLM rendszerekhez való csatlakozáskor alá kell írni egy szerződést, amelyben minden fontos információt meg kell találj, ami a cégre / termékekre / jutalékrendszerre és a személyedre, mint hálózatépítő jogaira és kötelezettségeire vonatkozik. Az MLM is csak egy vállalkozás, egy üzleti szerződés, mint bármelyik más üzleti szerződés, így fontos, hogy lásd és megértsd, mielőtt bármilyen tevékenységbe kezdesz. Ezt a szerződést kérésre elérhetővé kell tenniük számodra, innentől rajtad áll vagy bukik az, hogy megfelelőnek találod a rendszert vagy nem.

Mindenképpen kérd el és olvasd el a szerződést, bármennyire hosszú és unalmas. Tapasztalatom szerint, a piramisjátékok és a rosszul felépített MLM rendszerek esetén már a szerződés előzetes megszerzése is bonyodalmakba ütközik: vagy oda sem adják, vagy új üzlet esetén azzal érvelnek, hogy ez még nagyon új, és ezután lesz kialakítva, illetve még nincs bent az országban, ezért nincs lefordítva magyar nyelvre. A lényeg, hogy vagy tudatosan vagy tudatlanságból nem képesek a rendelkezésedre bocsájtani a szerződést.

Ha nincs szerződés, akkor csak az esetben vágj bele az üzletbe, ha nincs veszítenivalód, és figyelembe veszed azt, hogy az esetleges üzletépítéseddel töltött idő esetleg teljesen fölöslegesen eltöltött időnek bizonyul, illetve nem okoz presztizsrombolást számodra az ismerőseid körében az, ha később kiderül az üzletről, hogy teljesen hiteltelen. Illetve ne fektess be pénzt – főleg ne sok pénzt – olyan üzletbe, amelyikből nem tudod, hogy honnan és miből származik majd neked bevételed.

Mit tartalmaz a szerződés?

Vannak MLM üzletek, amelyekben van csatlakozási / tagsági díj. Ez, ha alacsony összegű és látszólag adminisztratív költségeket fedez, akkor elfogadható, ha magas összegű, és nem érted, hogy milyen értéket kapsz érte, akkor gyanús.

Az is előfordul, hogy van ugyan szerződés, de a hálózatépítőnek azt tanácsolták, hogy a marketing módszerekkel építsen üzletet, és különböző marketing módszerekkel csatlakoztasson embereket, ne a tényekkel. Ez így rendben is van, hiszen az élet területén minden üzletben van marketing és reklám, és a hálózatépítő pont azért van megfizetve, hogy a cég módszereit használva nagyobb forgalmat generáljon. Viszont, miután a marketing tervet megismerted, és jónak tűnik az üzlet, akkor is olvasd el a szerződést. A toborzás marketing módszerekkel zajlik, viszont a jutalék az aláírt szerződés alapján kerül kifizetésre, és ugyanúgy érvényesek rá a mindenkori jogi szabályok, mint bármilyen más üzleti tevékenységre.

Ha a hálózatépítő, aki megmutatta Neked az üzletet kezdő, vagy rosszul informált, akkor még inkább szükséged van a szerződés elolvasására, illetve ez esetben vedd fel a kapcsolatot az ő szponzorával, hogy további információkat kaphass.

Miután megkaptad szerződést, olvasd el részletesen, és kérdezz rá mindenre, amit nem értesz. Kérdezd azt az embert, aki megmutatta Neked az üzletet, kérdezd a szponzorát vagy bármilyen külső szakértőt, esetleg jogászt.

Új üzlet, előregisztráció zajlik, de majd robbann fog

Egyes üzletek indulása során sokszor érvelnek azzal, hogy most még csak az előregisztráció folyik, ami nem kerül semmibe, és nincs veszítenivalód. Saját tapasztalatom az előregisztrációkkal kapcsolatban, hogy valóban nem kerülnek semmibe, és mivel ingyenes és online, valóban rengetegen regisztrálnak.

A későbbiekben az egyik gyakran előforduló lehetőség az, hogy nem lesz az egészből semmi, mivel az előregisztráció csak egy teszt, vagy adatgyűjtés.

Ha pedig mégis komolynak bizonyul a cég, és az előregisztráció után mégis valódi üzlet alakul a dologból, akkor az első konkrét lépésnél gyorsan eltűnik (majdnem) mindenki a felépített rendszeredből. Bármilyen korrekt módon informáltad őket, mégis csak annyi megy át belőle, hogy ingyenes. Majd amikor meg kell vásárolni egy kezdőcsomagot, be kell fizetni egy csatlakozási díjat vagy egyszerűen csak meg kell adniuk a személyes adataikat, gyorsan eltűnnek, majd fennhangon hirdetik mindenfelé, hogy egy újabb átverés áldozatai lettek.

Legyél az elsők között és sikeres leszel

A mítosz, hogy az elején kezded, és attól leszel sikeres, valahogy sehogy sem állja meg a helyét. Egy új üzlet bevezetése ismeretlen bonyodalmakkal jár. Könnyen előfordulhat, hogy még nem is legális. Természetesen azzal a szlogennel reklámoznak, hogy hamarosan bevezetésre kerül, és most van folyamatban például a helyi cégalapítás, szóval mire valóban kereskedelmi tevékenységbe kezdesz már minden hivatalos ügy el lesz intézve. De ez általában nem így van, egy ország bevezetés előtt egy MLM cég általában nem legálisan indul, és akkor jegyeztetnek be helyi céget, amikor már kimutathatóan megéri, mert a meglévő forgalom fedezi a költségeket. Tisztelet a kivételnek.

A másik probléma a teljesen új üzletekkel pontosan az, amit előnyként emlegetnek: vagyis nem ismeri őket senki. Te és a csapatod lesztek az úttörők, akiknek mások majd vagy elhiszik, vagy nem, hogy amit kínáltok az nagyszerű. Persze mindent el kell valahol kezdeni, ez lehet előny és hátrány is egyaránt.

Képesnek érzed rá magad?

Gondolkozz el az alábbiakon:

  • Vagy Te olyan karizmatikus egyéniség, aki el tudja adni azt, ami még nem is létezik?
  • Be tudsz vezetni valami újat a piacra, és el fogják hinni neki az emberek, hogy ez tényleg működni fog nekik is?
  • Ha mégsem fog működni el tudod könyvelni magadban a ráfordított időveszteséget és az ismerőseid előtti hitelvesztést?
  • Ha Neked nem, akkor a leendő szponzorodnak van olyan vonzereje és tapasztalata, amivel a Te ismerőseidet is megfogja?

Amint azt az elején is mondtam, a válasz – természetesen a tények részletes ismerete után – benned van! Erőt és észt kívánok a döntésedhez, majd gyere vissza és oszd meg velünk a tapasztalataidat.

Üdv,

Eszter


Megbízható MLM céget keresel, mert új vállalkozást szeretnél?

Nagy múlttal rendelkező cég, sokak által ismert és kedvelt termékcsalád.
Egyedülálló profi támogató csapat, hogy neked is működjön a hálózatépítés.
Kattints az alábbi linkre és azonnal regisztrálhatsz:
Ha elakadsz, írj: mlmhogyan@szeszterke.ro

FLP Forefer Living Products Aloe regisztráció

4 thoughts on “Új MLM vagy piramisjáték?”

  1. Szia Eszter!
    Kedves Érdeklődő!

    Nagyon jó szempontokat hozott fel Eszter ahhoz, hogy segítsen téged a döntésben.

    Én elgondolkodnék a következőkön is.
    Az ismerősöm, ha ilyen jól él mlm-ből, akkor miért akar új céghez menni?
    Nem tisztem megkérdőjelezni, nem is ismerem, de vajon az eddigi pénzeit is úgy kereste, hogy az ilyen egyszer meg éppen most induló üzletekhez szedett össze embereket, akik révén valóban nyert ügye volt, hogy az elején szállt be? Tipikus piramis jelenség?
    Ezeknél a rendszereknél jó nagy visszaosztást ígérnek, eleinte működik is, aztán valahogy eltűnik az üzlet, olyan gyorsan, mint ahogy jött.

    De ne legyen igazam. Csak megfontolandó.

    Mire adod a pénzed? Van-e valódi termék? Olyan, amire szükségem van? Amit fogyasztani fogok én és majdani csapattársaim, tartósan?

    Mert a korrekt mlm-ben a forgalom, a termék!forgalom után fizetnek, nem pedig a csatlakozók után.

    Hirtelen ennyi jutott eszembe.

    Kellemes morfondírozást.Sok sikert!

  2. Kedves Eszter!
    Igazán értékesek és nagyon korrektek a tanácsaid, amiket a fiatalembernek adtál. Én magam is, miután jó pár éve dolgozom mlm üzletben, valóban fontosnak tartom, hogy egy döntés előtt az ember megvizsgálja a racionális érveket pro és kontra, és abban nincs kétségem, hogy ezt az érdeklődő meg is teszi – tette.
    De én azért azt is tudom / és tudod te is!/, hogy az emberek 99%-a nem így hoz döntéseket. A legtöbben érzelmek által vezérelt döntéseket hoznak, olyan érzelmekből, mint bizalom, szimpátia, hit, és ez szerintem teljesen rendben van így. Úgy gondolom, minimális azoknak az embereknek a száma, akik a cég vagy a termék vagy a cégtulajdonos miatt csatlakoznak egy Mlm üzlethez, sokkal inkább azért, mert megbíznak abban, aki ajánlotta a lehetőséget, és úgy gondolják, hogy az megoldás lehet valamilyen problémájukra.
    Kíváncsi lennék, hogy döntött a kérdező, csatlakozott – e a barátjához, és bárhogy is döntött, mik voltak az érvei!
    Én is vezetek blogot, szívesen venném, ha megtisztelnél a látogatásoddal, és elmondaná darab véleményedet!
    További sok sikert!
    Üdvözlettel : Szilágyi György

  3. Kedves György!

    Természetesen tudom, hogy az emberek érzelmi alapon döntenek, és az esetek többségében ez rendben is van így.

    Sajnos (amint azt gondolom, hogy Te is tudod) sokan vannak, akik az érzelmi alapú döntésüket nem bírálják felül, és belevágnak, majd népszerűsítenek olyan üzleteket, melyeknek semmi értelme nincs és nem is lesz. Ezáltal olyan általános megítélésnek teszik ki a multi level marketing típusú vállalkozásokat, amelyek a valóságtól sokkal rosszabb fényben tüntetik fel. Ezért hiszek abban, hogy a tudatosságot az MLM-ben is népszerűsíteni kell. Aki üzleti megfontolásból csatlakozik egy multi level marketing üzlethez, az tulajdonképpen egy vállalkozást indít, így a kizárólag érzelmi alapú megfontolás nem állja meg a helyét.

    Amúgy, nem tudom hogyan döntött a kérdező, talán egyszer elmondja nekünk.

    Eszter

  4. Kedves Eszter!

    Én voltam olyan üzletben, amiről később kiderült, hogy nem teljesen tisztességes, bár a minősítései jó színben tüntették fel és teljesen legálisan is működik. Az volt az első MLM üzletem, amiben eleinte sikeretket is értem el, mégis amit később tapasztaltam, az nem tetszett.

    Ott láttam olyanokat, és nem is kevés magas szintű vezetőtől, hogy egyik üzletből a másikba vitték magukkal az embereket, mint a birkákat. Nem mondom, hogy nem húztak le hosszabb időt egy üzletben, de sokan már 10 év alatt a tizedik üzletet építik. Ezt a jelenséget jól taglalja Dale Calvert MLM betekintés c. könyvében.

    Nyilván nem tisztem látatlanban kritizálni senkit sem, de lehet hogy a kedves beküldő ismerőse is hasonló módon jár el ( hangsúlyozom, ez csak feltételezés). Én ugyanis nem hiszem, hogy aki már havi 1-2 milliót vagy töbebt vág zsebre egy MLM üzletből, az a közvetlen szomszédjának, ergo egyik kedves ismerősének egy másik céget ajánlana a sajátja helyett. Számomra ez érthetetlen.

    A másik dolog a bináris fa. Az első üzletben, amiben dolgoztam, pontosan ezt a sémát használták, Ez csak az én véleményem, de én ettől mindenkit óva intek. Egyrészt a bináris üzletek többsége fordítva működik: megvan a pénzszerzés módja, aztán találjunk ki hozzá egy terméket vagy szolgáltatást. Ha nem tudsz az elején lendületet szerezni, akkor pedig nagyon nehéz lesz. Azt aláírom, hogy ezekből lehet az elején a legtöbbet keresni, aztán viszont olyat lehet zuhanni, hogy a csatlakozók 90 százaléka hipp-hopp eltűnik.

    Ez nem rizsa, első kézből tapasztaltam és nem csak én, de olyan vezetők is, akiknek már több ezres hálózatuk volt bináris fában ( a mi csoportunkban ). Kicsit megkésve, de remélem tudtam valami használhatót mondani.

    Balázs

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük